Лекуване с руко (с доказателства от Курана и суннета) - Аптеката на Аллах - Статии - Ислямът и обществото в Рудозем
Главна Ислямът и обществото в Рудозем Регистрация

Вход

Добре дошли Гост | RSSЧетвъртък, 18.12.2014, 13:26:13
Сайт меню

Clock

Времето в момента

Брояч
Общо онлайн: 0
Гости: 0
Потребители: 0

Large Visitor Glob

Tрафик

Playlist

Block title
Ислям [48]
Вяра [44]
Аптеката на Аллах [41]
Дуа [9]
Поучителни разкази [67]
Лично творчество [12]
Лекции [20]
Хадиси [20]
Регионални новини [102]
Спортни новини [23]
Любопитни новини [77]
Семейство [21]
Сахабетата на Мухаммед (с.а.с.) [3]
Новини от света [97]
Да научим нещо ... [31]
Новини от България [8]
Общество, Анализи [33]

Статии
Главна » Файлове » Аптеката на Аллах

Лекуване с руко (с доказателства от Курана и суннета)
05.05.2012, 11:16:08

اَلْعِلاَجُ بِالرُّقَى

Започвам с името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния.

 

  Въведение: Важността от лекуването чрез Курана и суннета

  Наистина цялата слава е на Аллах, възхваляваме Го, искаме помощ от Него, искаме опрощение от Него. Търсим закрила при Аллах от лошото на нашите души и от лошите ни дела. Аллах когото напъти – никой не може да го заблуди, а Аллах когото остави в заблуда – никой не може да го напъти. Свидетелствам, че няма друг достоен да му се прави ибадет (служение) освен Аллах, единствено Нему, Той няма съдружник и свидетелствам, че Мухаммед е Негов раб (кул) и Негов пратеник, Аллах да го благослови и приветства него и неговото семейство, и неговите сахабета и тези, които ги следват с добро (с добродеяния) до Деня на възмездието.

  Няма съмнение, че лекуването със Свещения Куран и с дуи за руко извлечени от достоверни хадиси е лечение от полза и води до пълно изцеление. Всевишният Аллах казва за Курана: „... Кажи: „За вярващите той е напътствие и изцеление...” (Разяснените: 44); „И низпослахме в Курана това, което е изцеление и милост за вярващите...” (Нощното пътешествие: 82). Оттук разбираме, че целият Куран е изцеление. „О, хора, при вас дойде поучение от вашия Господар (Аллах) и изцеление на онова, което е в гърдите, и напътствие, и милосърдие за вярващите.” (Юнус: 57)

  Та с Курана се постига пълно изцеление от всички болести: и сърдечни и телесни; и в този свят и в онзи свят. Но не всеки може да бъде излекуван с Курана. Ако човек е искрен, вярващ, приемащ изцяло Курана (вярващ в Курана изцяло), с непоколебимо убеждение и изпълняващ условията му, то болест никога няма да го надвие и как болестите могат да надвият думите на Господаря на земята и небесата, Който ако се спусне върху планините – ще ги пръсне или върху земята – ще я раздели. И няма болест от болестите на сърцата и на телата без да има в Курана път сочещ към лекуването й и причината й, и предпазването от нея – за този, когото Аллах го е дарил с разбиране на Книгата Му (т.е. Курана). Аллах عَزَّ وَ جَلَّ вече е споменал в Курана болестите  на сърцата и телата и лекуването на сърцата и телата.

  Що се отнася до болестите на сърцата, то те са два вида:

1- болести на неясността (неразбирането) и съмнението.

2- болест на страстта и увлечението.

  И Той, Пречистият Аллах споменава болестите на сърцата с подробности и споменава причините им и лекуването им. Всевишният Аллах казва: „Не им ли бе достатъчно, че ти низпослахме книгата (Курана), която се чете пред тях? В това има милост и поучение за хора вярващи.” (Паякът: 51). Ученият Ибнуль-Каййим رَحِمَهُ اللهُ (Аллах да го помилва) казал: „Този когото Куранът не го излекува, то Аллах няма да го излекува.” (Или както е казал.)

  А що се отнася до телесните болести, то Куранът е посочил основите на лечението им, а те са три: пазенето на здравето; защита от вредящи неща и изхвърлянето на развалените и вредящи неща и заменянето им с другите видове на тези неща (които са чисти).

  И ако рабът (човекът служещ на Аллах) се лекува добре с Курана, то ще види чудни последици в бързото изцеление.

  Имамът (водачът) Ибнуль-Каййим رَحِمَهُ اللهُ казал: „Бях болен известно време в Мекка и не можех да намеря доктор нито лекарство, та се лекувах сам със сура Фатиха и видях учудващи последици. Взимах малко от водата Земзем за пиене и й четях тази сура редица пъти, после пиех водата и намерих пълно изцеление. После, това правех и при други болести и усетих голяма полза и това го казвах и на други, които се оплакваха от болка и много от тях бързо се излекуваха.”

  И така също лекуването с пейгамберската ер-руко е от най-полезните лекове. И дуата, в която няма забранени неща е от най-големите причини за отблъскване на нежеланото и постигане на исканото и тя (дуата) е от най-полезните лекарства (лекове) и по-специално с постоянство в нея, и тя е врагът на лошото – отблъсква го и го изцелява, и го възспира, а ако сполети някого го намалява (облекчава). Пратеникът на Аллах صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ казал: „Дуата е от полза за това, което се е случило (което е сполетяло човек) и за това, което не се е случило, та правете дуа о, раби на Аллах!” (Добър хадис, разказан от Ет-Тирмизий и др.). В друг хадис се казва: „Нищо не връща съдбата освен дуата и нищо не увеличава живота освен послушанието (на родителите).” (Добър хадис, разказан от Ет-Тирмизий и др.). Обаче тук трябва да се поясни, че айетите, зикровете и дуите са неща, с които може да се иска изцеление и може да се прави ер-руко с тях и те са от полза и лекуват, но се изисква признаване (вярване и подчинение на Аллах).

  За лекуване с ер-руко има две условия, едно от страна на болния и друго от страна на лекуващия. Условието от страна на болния е: той да има силна воля, искрено да се е обърнал към Всевишния Аллах, здраво да е убеден, че Куранът е лек (изцеление) и милост за вярващите и да търси закрила при Аллах със сърце и език; също и средството за лечение трябва да бъде здраво. Ако човекът не е вярващ или пък средството за лечение е някаква дуа, в която има ширк (съдружаване с Аллах) или куфр (неверие), то изцеление не се постига.

  Условието от страна на лекуващия също е той да има силна воля, искрено да се е обърнал към Аллах, здраво да е убеден, че Куранът е лек (изцеление) и милост за вярващите и да търси закрила при Аллах със сърце и език, и да използва здраво средство за лечение. Затова Ибнут-Тин رَحِمَهُ اللهُ казал: „Ер-руко с Ель-Муаввизат (т.е. със сурите: Ель-Ихляс, Ель-Фелек и Ен-Нас) и с други сури и имена на Аллах е духовна (душевна) медицина, когато е на езиците на добродетелните от създанията и се постига изцеление с позволението на Всевишния Аллах.”

  Учените са единодушни, че е разрешена рукйе (единствено число на руко) при три условия:

  1. Да бъде с думите на Всевишния Аллах или с имената Му или с думите на пратеника Му صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ ;
  2. Да бъде на арабски език, а ако е на друг език – да му се знае смисълът;
  3. Да е убеден, че рукйе (руко) сама по себе си не може да повлияе, а влияе (въздества) със силата на Всевишния Аллах, а ер-руко е само една причина (себеб).
Продължава ТУК !
Категория: Аптеката на Аллах | Добавено от: admin | Тагове: руко, лекуване
Преглеждания: 710 | Сваляния: 0 | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
Само регистрирани потребители могат да добавят коментари.
[ Регистрация | Вход ]
Фейсбук

Вход в сайта

Меню

Айет
Аллах укрепва вярващите с непоколебимо слово и в земния живот, и в отвъдния. И оставя Аллах угнетителите в заблуда. Аллах прави, каквото пожелае.

(Сура Ибрахим: 26)


КОРАН
Коран плеър с превод на много езици и с различни четци

Новинарски блок

Връзки

Местни

YouTube

Търси

Block title
Face-me.net

Copyright MyCorp © 2014Хостнат от oVo